Διπλωματικής Εργασία: Εισπνοή Εκπνοή Κλικ
Σπουδαστές: Ελένη Παπαευαγγέλου , Ισίδωρος Σπανολιός
Επιβλέπων Καθηγητής: Ανδρέας Κούρκουλας
Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μάρτιος 2019
Η διπλωματική “Εισπνοή-Εκπνοή-Κλικ” αφορά την επέμβαση σε ένα τυπικό κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Η οδός Καλλέργη βρίσκεται στο Μεταξουργείο και έχει πλάτος 5 μέτρα και το ύψος των κτιρίων εκατέρωθεν κυμαίνεται από 4 έως και 10 μέτρα. Η θέση του στο αστικό δίκτυο δεν είναι ισχυρή και τον έχει καταδικάσει στο να παραμένει ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η όλη προσπάθεια είναι να δωθεί μία ειδική ταυτότητα για τηνενεργοποίηση του. Η ιδέα είναι οτι η ξύλινη κορδέλα που χώνεται μέσα του ταλαντώνεται με διάφορους τρόπους και γίνεται πάτωμα τοίχοι οροφή δημιουργώντας μία ολιστική αντιμετώπιση του κενού αυτού, μεταβάλλοντας τη χωρική εμπειρία του χρήστη και μετατρέποντας μία πόλη ευκλείδεια και στατική σε παλλόμενη πνοή. Αυτό γίνεται εφικτό με έναν ειδικό χειρισμό των φυσικών φαινομένων, ξεχωρίζοντάς την από τους άλλους δρόμους. Διαπραγματεύεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο την κίνηση αφού η κορδέλες σχηματίζουν κλίμακες, θεατράκια και καθίσματα στοχεύοντας στη δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής των αισθήσεων.
Το φως εισέρχεται μέσα από την κατασκευή, η οποία λειτουργεί σαν φίλτρο μεταβάλλοντάς το και προσδίδοντάς του περισσότερες από μία ποιότητες, κάμπτοντάς το δημιουργείται ένα παιχνίδισμα φωτός- σκιάς που δίνει μία άλλη διάσταση στην κατασκευή ανάλογα με τη θέση του ήλιου στον ουρανό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αέρα ο οποίος όταν περνάει διαμέσου της κατασκευής με ταχύτητα γίνεται αντιληπτός και λόγω της συμπίεσής του δροσίζεται προσδίδοντας περισσότερη ανάσα στο χώρο. Αλλά και η βροχή με τη σειρά της, προσκρουόμενη στην κατασκευή αποκτά ένα καινούργιο νόημα παράγοντας ήχο και αλλάζοντας το σχήμα της σε αυτό της κουρτίνας η οποία έρχεται να δημιουργήσει ένα φίλτρο από νερό όταν διασχίζεις την κατασκευή.
Δημιουργείται ένα παιχνίδι βλεμμάτων το οποίο προκαλεί ένα μυστήριο, ενώ αυτά συναντιούνται μέσα από τις σχισμές ή διακόπτονται λόγω της γεωμετρίας που λειτουργεί σαν οπτικό εμπόδιο Κοιτώντας μέσα από μία σχισμή βλέπει κανείς ένα μόνο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Πόδια που στέκονται, ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν. Με αυτό το τρόπο τα δρώμενα μέσα στη κατασκευή δεν είναι πλήρως διακριτά. Προκαλείται έτσι το αίσθημα της περιέργειας στον επισκέπτη, δίνοντας του μία ακόμη αφορμή να εισέλθει σε αυτή.
Οι αισθήσεις είναι διαπλεκόμενες και η μία ξυπνά την άλλη, δηλαδή όταν βλέπω ή αγγίζω ένα υλικό όπως το ξύλο αισθάνομαι τη μυρωδιά του ή το αντίστροφο. Έτσι δίνεται η αίσθηση ενός ξύλινου κιβωτίου το οποίο πάλλεται σαν να ανασαίνει και η κίνησή της αναπνοής του δημιουργεί όλες αυτές τις διαφορετικές ποιότητές χώρου.
Ο τίτλος Εισπνοή -Εκπνοή Κλίκ αναφέρεται στη διαδικασία της δημιουργίας της κατασκευής. Ενα αδρανές αρχικά μπαλόνι το οποίο τοποθετούμε ανάμεσα σε κτίρια δέχεται εισροή και εκροή αέρα θέτοντάς το ικανό να πάλλεται μιμούμενο την κίνηση των πνευμόνων κατά της διαδικασία της αναπνοής. Στη συνέχεια ασκούνται σε αυτό πιέσεις διαμορφώνοντας οργανικούς επιμέρους χώρους με τη βοήθεια εργαλείων παραμετρικού σχεδιασμού ώστε να είναι δυνατόν να προκύπτουν διαφορετικές γεωμετρικές παραλλαγές. Κύρια βάση αποτέλεσαν οι δομές ενεργής κάμψης για την πραγματοποίηση της κατασκευής η οποία υπάγεται στην λογική της κυκλικής οικονομίας, με την επανάχρηση των επιμέρους στοιχείων της σε μελλοντικές αντίστοιχες αστικές παρεμβάσεις. Με λίγα λόγια αναφερόμαστε σε μία ευέλικτη και προσωρινή κατασκευή που ενσωματώνεται σε μία πόλη προσδίδοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στο δρόμο που τοποθετείται.
Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται μία απόπειρα ενεργοποίησης του υλικού ως σχεδιαστή.Το κοντραπλακε επιλέχθηκε για πολλούς λόγους και κυρίως για τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη του, τα οποία ανταποκρίνονται στα καίρια ερωτήματα και τις ανάγκες της σύγχρονής κατασκευής.Σκοπός μας ήταν η δημιουργία μιας κατασκευής με ελάχιστο ενεργειακό και υλικό αποτύπωμα και αντοχή στο χρόνο μέσω της επανάχρησης του υλικού. Το κόντρα πλακέ αποτελεί ένα αγνό υλικό , το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί με ευκολία. Η επεξεργασία στην επικόλληση των layers καπλαμά με ελαστικές κόλλες, το μετατρέπει σε ένα ελαστικό υλικό, του οποίου η παραμόρφωση θεωρείται ελαστική και αναστρέψιμη. Αυτό προσδίδει προσαρμοστικότητα στη κατασκευή, με τις λειτουργίες της να προσαρμόζονται και να αλλάζουν συν το χρόνο. Καλείται λοιπόν να ανταποκριθεί σε επαναλαμβανόμενους κύκλους κάμψης και χαλάρωσης (στήσιμο-ξεστήσιμο), αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του materialfatigue. Η αντοχή του δηλαδή είναι πεπερασμένη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο υλικό έχει μελετηθεί ότι επιβιώνει τους 200 κύκλους, σχετικά μεγάλο προσδόκιμο χρόνο ζωής.