Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024) – η Έκθεση
Η Έκθεση με θέμα Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024) πραγματοποιείται στον Πύργο Βιβλίων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2025 και ώρες 10πμ έως 10μμ.
Η έκθεση είναι βασισμένη στο βιβλίο-λεύκωμα Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024) το οποίο εκδόθηκε από το grad review σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη. Είναι οργανωμένη από το Citylab σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το περιοδικό grad review. Αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης και της έκθεσης είναι ο Όμιλος AVAX. Υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Σύλλογο των Αθηναίων. Δημιουργικός συνεργάτης είναι η εταιρεία Επίκυκλος. Στα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 5/2/2025 και ώρα 18:00 θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
-Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης
-Παναγιώτης Καλδής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
-Ελένη Τάτλα, Πρόεδρος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονιής του ΠΑΔΑ
-Ελευθέριος Σκιαδάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων
-Εκπρόσωπος του Ομίλου AVAX
-Μανώλης Αναστασάκης, Εκδότης grad review
-Παναγιώτης Πάγκαλος, Καθηγητής ΠΑΔΑ, Επιμελητής έκθεσης
Στα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 5/2/2025 στις 18:00, τα οποία πραγματοποιούνται με προσωπικές προσκλήσεις, θα παραβρεθούν οι συγγραφείς του βιβλίου καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Έχουν προσκληθεί να μιλήσουν οι:
-Ασπασία Κουζούπη, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
-Κωνσταντίνος Μωραϊτης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
-Νίκος Πατσαβός, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Αγάπη Πρωϊμου, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
-Σοφία Τσιράκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ
-Συντονίζει ο Σταύρος Αλιφραγκής, Δρ. Αρχιτέκτων
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλίες και παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα βιντεοσκοπηθούν και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Πάγκαλος. Η παρουσίαση των 100 κτιρίων έχει οργανωθεί σε τέσσερεις χρονολογικές περιόδους βασιζόμενη στην ανάλογη χρονολόγηση της έκδοσης. Επιπλέον, έχει επισκοπηθεί λεπτομερέστερα η κάθε περίοδος παρουσιάζοντας σε 10 οθόνες την αρχιτεκτονική παραγωγή στην Ελλάδα μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιό της.
Το βιβλίο-λεύκωμα αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης. Εκτός από την παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων, η έκδοση αυτή πλαισιώνεται από επτά κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών:
-της Δήμητρας Κανελλοπούλου, Αν. Καθηγήτριας ENSA Paris-Malaquais
-του Βασίλη Κολώνα, Ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-της Αμαλίας Κωτσάκη, Καθηγήτριας Πολυτεχνείου Κρήτης
-του Παναγιώτη Πάγκαλου, Καθηγητή ΠΑΔΑ
-του Νίκου Πατσαβού, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-του Παναγιώτη Τσακόπουλου, Ιστορικού της Αρχιτεκτονικής
-του Δημήτρη Φιλιππίδη, Ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ
Ο κύριος όγκος της φωτογράφησης των κτιρίων πραγματοποιήθηκε από επαγγελματίες φωτογράφους στην κάθε γεωγραφική περιοχή. Η έκδοση έγινε δυνατή με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τετάρτη 5/2: 12:00-17:00 / Πέμπτη 6/2, Παρασκευή 7/2, Σάββατο 8/2: 10:00-22:00 και Κυριακή 9/2: 10:00-18:00
Στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα "Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια" (1924-2024) πραγματοποιείται στον Πύργο Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εργαστήριο για παιδιά με θέμα: 100 χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα - πριν και μετά
Διανύοντας έναν αιώνα αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες περιδιαβαίνοντας την έκθεση ανατρέχουν στα χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου δημιουργώντας μια χρονογραμμή, αναγνωρίζουν κοινά στοιχεία και διαφορές στα κτίρια, ανακαλύπτουν την γεωμετρία στην αρχιτεκτονική, για να φανταστούν, να προτείνουν και να αποτυπώσουν πως θα είναι τα κτίρια ύστερα από 100 χρόνια, το 2124.