Φοιτήτρια: Χαρατσάρη Ευσταθία Ιωάννα
Επιβλέπων: Μπούρας Κωσταντίνος
Σχολή: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024
1) Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη ενεργοποίησης ενός εγκαταλελειμμένου κελύφους στην Καστέλλα του Πειραιά, με στόχο τον σχεδιασμό του ως κατοικία. Ο σχεδιασμός θα βασιστεί σε αρχιτεκτονικές έννοιες που επαναφέρουν μνήμες σχετικά με την ιστορία της περιοχής.
Το υπό μελέτη κέλυφος καλύπτεται σε δυο από τις τέσσερεις όψεις του. Το γειτονικό κτίριο βρίσκεται σε μεσοτοιχία και η πλαϊνή και πίσω όψη, κατά ένα ποσοστό, καλύπτεται από ένα τμήμα του λόφου. Έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και θέα στο Σαρωνικό κόλπο.
2) Η κεντρική ιδέα βασίζεται σε δύο στοιχεία της ιστορίας του τόπου:
Α) ΟΧΥΡΟ (άκαμπτο -αδιαπέραστο)
Το όνομα της περιοχής, Καστέλλα, σημαίνει οχυρό και δόθηκε κατά την περίοδο πολέμου.
Β) ΑΡΕΘΟΥΣΑ (μεταβλητότητα – διαπερατότητα)
Η νύμφη Αρέθουσα, " κατοικούσε " στο σπήλαιο του λόφου της Καστέλλας έως ότου αυτό καταπατήθηκε για στρατιωτικούς λόγους.
Έτσι, ταυτίζεται το κέλυφος με το οχυρό και ο εσωτερικός χώρος αντικατοπτρίζει τη νύμφη, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αναγεννηθεί μέσα σε αυτό.
Αρχικές χειρονομίες είναι μια εγκάρσια και μια επιμήκης τομή κατά μήκος και κατά πλάτος του κελύφους.
Στην εγκάρσια τέμνεται το κέλυφος και προστίθενται δύο γυάλινες όψεις και μια οροφή, που θα επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτισμού. Στην επιμήκη επεκτείνεται η γυάλινη οροφή για τον ίδιο σκοπό και εσωτερικά, με την προσθήκη μιας ράμπας, δημιουργείται η κύρια ζώνη κίνησης μεταξύ των ορόφων.
3) Στο τρίτο επίπεδο, δημιουργήθηκε εσωτερικά ένα πατάρι, προκειμένου να μεγαλώσει η ζώνη διημέρευσης.
12) Ο χώρος προετοιμασίας φαγητού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταβάλλεται και να αλλάζει η χρήση του χώρου. Η τραπεζαρία ορίζεται από τα υποστυλώματα, ενσωματώνοντας τα στο σχεδιασμό. Η σκάλα πίσω από τον ξύλινο όγκο, είναι σχεδιασμένη χωρίς ρίχτια, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική επαφή με ένα από τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά και στη συνέχεια με το αίθριο.
13) Ο χώρος διημέρευσης είναι το σημείο της κατοικίας με την περισσότερη κινητικότητα και κατά συνέπεια αποτελεί τον πυρήνα της. Περιβάλλεται από κουρτίνες, οι οποίες όταν κλείνουν δημιουργούν έναν διαφανή όγκο, ο οποίος μοιάζει να αιωρείται μέσα στην ζώνη διημέρευσης, υποδηλώνοντας την παρουσία της ψυχής της νύμφης. Οι τρόποι περιπλάνησης ποικίλουν και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους στην διαδρομή του.
15) Μέσω του σχεδιασμού έχουν επιτευχθεί
1) Επικοινωνία επιπέδων/χώρων
2) Διεύρυνση φυσικού φωτισμού/αερισμού
3) Ποικιλία διαδρομών
4) Οπτικές φυγές
5) Καθαρές διαδρομές
6) Ευελιξία/μεταβλητότητα χώρων (ιδιωτικοί -κοινόχρηστοι)
7) Συνομιλία έσω- έξω