Δ013.24 | Παράκτια Κατοικία Συνδιαβίωσης

Φοιτητής: Κωνσταντίνος Κιτσάντας
Επιβλέπων: Κωνσταντίνος Μπούρας
Σχολή: ΠΑΔΑ

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τον σχεδιασμό κατοικίας συνδιαβίωσης σε παραλιακό μέτωπο. Ο σχεδιασμός αφορά σε υπάρχον κέλυφος σε αναμονή. Αφορμή αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η αντιμετώπιση της αποξένωσης και απομόνωσης μεταξύ των ανθρώπων στα σύγχρονα αστικά κέντρα, αλλά και η αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου και του κτηρίου με το περιβάλλον. Έτσι επιχειρείται η σύνθεση μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρότασης που θα δώσει λύση σε προβλήματα που έχουν χωρική παράμετρο.
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στα νοτιά προάστια της Αθήνας όπου παρουσιάζεται έντονη οικιστική ανάπτυξη, καθιστώντας σημαντική την μελέτη και την πρόταση εναλλακτικών συνθηκών κατοίκισης σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον.




Αρχικά πραγματοποιήθηκε αναλυτική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, στοχεύοντας στην ουσιαστική κατανόηση του περιβάλλοντος, του υπάρχοντος, ημιυπόσκαφου κτηρίου. Ακόμη, καίριας σημασίας κρίνεται η κατανόηση του μικροκλίματος που συναντάται σε ένα αμιγώς μεσογειακό περιβάλλον. Η έντονη παρουσία του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας συμπεριλήφθηκε στη μελέτη και την συνθετική διαδικασία αφού, αφενός επηρεάζει έντονα την περιοχή κλιματικά, αφετέρου αποτελεί σημαντικό πεδίο θέασης.




Η κατοικία έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις αρχές συνδιαβίωσης και συλλογικότητας του οικιστικού κινήματος Co-Living (Community Living). Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η διάσπαση της κατοικίας σε επιμέρους χώρους και συνεπακόλουθα η εισχώρηση του φυσικού περιβάλλοντος αναμεσά σε αυτούς.




Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κατοικίας καταργεί τα αυστηρά όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, προάγοντας  μια διαβίωση πιο κοντά στο φυσικό  περιβάλλον. Επομένως με αυτή τη διασπασμένη ογκοπλασία  η κατοικία καθιστάτε  εννοιολογικά  μια φυσική προέκταση του περιβάλλοντος και όχι ένας ξεχωριστός όγκος που επιβάλλεται από αυτό.




Η κατοικία αποτελείται από επτά ξεχωριστούς χώρους: χώρος διημέρευσης, κουζίνα - τραπεζαρία, χώρος εργασίας, υπνοδωμάτια με λουτρά, χώρος άσκησης, πλυσταριό - κοινόχρηστα λουτρά, αποθήκη.






Η διάρθρωση των εσωτερικών χώρων γίνεται μέσω του υπαίθριου χώρου με στεγασμένες, ημιστεγασμένες και εξωτερικές διαδρομές. Έτσι ο χρήστης της κατοικίας έρχεται σε συνεχή  επαφή με το φυσικό περιβάλλον κατά τις κινήσεις του.




Η προγραμματική χωροθέτηση έχει γίνει με τους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης κοντά στην είσοδο, προάγοντας συνεχώς την ουσιαστική συνδιαλλαγή των χρηστών. Με μια σταδιακή μετάβαση προς τους πιο ιδιωτικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια στο εσωτερικό του κελύφους,  καλύπτονται θέματα ιδιωτικότητας των χρηστών.






Η πλάκα οροφής ακολουθεί την διασπασμένη κάτοψη και επιπλέον, μέσω φεγγιτών, δίνει την δυνατότητα να εισέλθει φυσικός φωτισμός στα πίσω τμήματα της κατοικίας όπου υπάρχει η σχετική ανάγκη.




Με την βοήθεια περιστρεφόμενων και συρόμενων πανέλων , διάτρητων κλωστρών, διάφανων και ημιδιάφανων ανοιγμάτων επιτυγχάνεται η σύνδεση ή ο διαχωρισμός χωρών και λειτουργιών. Ακόμη, προκύπτουν ενδιαφέρουσες οπτικές σχέσεις ανάμεσα στους χώρους αλλά και προς την θέα μέσω αυτών των διαφορετικών στοιχείων.




Πέραν  του ρόλου τους ως στοιχεία βελτίωσης του μικροκλίματος της κατοικίας, το φυτεμένο δώμα στην οροφή και το υδάτινο (μη κολυμβητικού) στοιχείου στον νότιο εξωτερικό χώρο της κατοικίας λειτουργούν επιπλέον ως προστατευτικά στοιχεία, αντί κιγκλιδωμάτων που μπορεί να έκρυβαν μέρος της θέας και να έδιναν την αίσθηση αποκοπής από το φυσικό περιβάλλον. 
Μετά τη μελέτη της βλάστησης της γύρω περιοχής, έχει γίνει πρόταση φύτευσης που να ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο μεσογειακό παραθαλάσσιο περιβάλλον.






Συμπερασματικά, ο σχεδιασμός της κατοικίας μελετά  εναλλακτικά μοντέλα διαβίωσης πέρα από τα τυπικά, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια πρωτοτυπολογία , επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μεταξύ χρήστη, κτηρίου και περιβάλλοντος.
 







Πλήρες τεύχος διπλωματικής στο ιδρυματικό αποθετήριο Πολυνόη: https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7995