CONTACT

e-mail επικοινωνίας: gradreview@outlook.com
τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9242868
υπεύθυνος: Μανώλης Αναστασάκης


Μανώλης Αναστασάκης 
Ο Μανώλης Αναστασάκης είναι αρχιτέκτονας DESA και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος DEA της Σχολής EHESS. Έχει μελετήσει πληθώρα ιδιωτικών και δημόσιων έργων και συμμετέχει συχνά σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπου έχει λάβει πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά και έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και καταλόγους αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Έχουν παρουσιασθεί μελέτες του σε εκθέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το 2006 επικαιροποιεί το ζήτημα της κατασκευής ουρανοξυστών στην Αθήνα με τη μελέτη του για έναν “Multiscraper” στην περιοχή του ελαιώνα.
Διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης του e-περιοδικού greekarchitects.gr, οργανωτικός υπεύθυνος για το περιοδικό δύο διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού περιοδικού με επιστημονική επιτροπή GRA Review. Είναι εκδότης του e-περιοδικού gradreview.gr.
Μέλος της Κριτικής Επιτροπής αξιολόγησης και απονομής των Αμερικάνικων Βραβείων Αρχιτεκτονικής (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design) για το 2008 “The American Architecture Awards”. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής αξιολόγησης και απονομής των Βραβείων για Διπλωματικές εργασίες ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικών σχολών για τα έτη 2009-2015.
Διδάσκει στο Τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και σχεδιασμού αντικειμένου του ΤΕΙ Αθήνας όπου έχει διευθύνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 30 πτυχιακές εργασίες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο: μία πρόταση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2003.

Όλγα Βενετσιάνου, συντάκτρια
Η Όλγα Βενετσιάνου είναι διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2014), με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Canterbury και στο ΕΜΠ (2002) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το  μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης»  της ΑΣΚΤ (2006). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη χωρική λειτουργία του συστήματος προβολής της εικόνας στις πολυμεσικές εγκαταστάσεις.  Eίναι εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην ομάδα εργασίας του BIM (Building Information Modeling) του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ACE). Έχει δημοσιεύσει εργασίες σχετικές με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα, εργάζεται σε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών. Έχει συμμετάσχει στη μελέτη κατοικιών, πολιτιστικών και εμπορικών κτιρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημήτρης Ρότσιος, συντάκτης
Ο Δημήτρης Ρότσιος σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ. Πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το ΕΜΠ. Από τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, δίδαξε επικουρικά στα ιδρύματα στα οποία φοίτησε, και από το 1996 σε πλήθος μαθημάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων κολλεγίων στην Αθήνα. Από το 2007 διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Έργα του έχουν εκτεθεί σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, με σημαντικότερες τις συμμετοχές του στις εκθέσεις: «Μετέωροι Έλληνες. Η γη των Αρχιτεκτόνων» / ARCO / Μαδρίτη, την 3η και 4η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τις medi@terra 2000 και 2004, την 5η Triennale αρχιτεκτονικής στην Κρήτης, και την έκθεση των σημαντικότερων κτηρίων των τελευταίων 100 ετών στην Κρήτη. Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 50η Biennale της Βενετίας. 
Έχει παρουσιάζει δημόσια το έργο του, και έχει μιλήσει γι’ αυτό, σε Ιδρύματα, Συνέδρια και Μέσα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό ιδιωτικών έργων κατοικίας, εμπορικών επαγγελματικών χώρων.


Άρτεμις Ποταμιάνου, υπεύθυνη εικαστικής ύλης
Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (BA) και στο Staffordshire University (MA).  Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 19 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη Real Gallery (Νέα Υόρκη), στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), Fizz Gallery (Αθήνα), Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κα. 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 98 ομαδικές εκθέσεις  ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA - Biennale της Ισπανίας ( Ελληνική Εκπροσώπηση), 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στη Biennale Internazionale Dell’ Arte Contemporanea (Φλωρεντία), στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο  «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στη Φωτοσυγκυρία 2005 (Θεσσαλονίκη), στο Open 2012 (Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κα. Έχει επιμεληθεί περισσότερες από 50 εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής, που χρησιμοποιούν εκτενώς στο έργο τους στοιχεία του λόγου, της γλώσσας και πολιτικής σκέψης ανάμεσα τους, του Joseph Kosuth, Joseph Beuys, του Damien Hirst,  του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz,  των Guerrilla Girls και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιδρύματα και εναλλακτικούς χώρους.
Η Ποταμιάνου ήταν επίσης το 2013 και 2014 η επιμελήτρια του Art Athina Contemporaries και είναι η διευθύντρια του  Platform Project @ Art Athina. Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων, βιβλία.


Κωνσταντίνα Σέρφα, βοηθός σύνταξης   
Αρχιτέκτων μηχανικός, απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Στη διπλωματική της εργασία με θέμα «Υπαίθριος χώρος παιχνιδιού στην Πλάκα» διερεύνησε το σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου στον αστικό ιστό, τη σχέση του παιδιού με το δομημένο χώρο αλλά και το παιχνίδι σαν αντικείμενο. 
Έχει εργαστεί σε έργα τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου χαρακτήρα σε συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται, κυρίως, στον τομέα του interior outfitting συμμετέχοντας σε έργα υψηλών προδιαγραφών του εξωτερικού σε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου. 
Το 2015 δημιούργησε το προσωπικό ιστολόγιο «light blue pen» με προσανατολισμό στη λογοτεχνία και το αθηναϊκό περιβάλλον. Σε αυτό δημοσιεύονται κριτικές βιβλίων και βιβλιοφιλικά κείμενα με πρόθεση να ενισχυθεί η σχέση του ελληνικού κοινού με το βιβλίο και την πόλη.


Χαρά Χαρατσάρη, βοηθός σύνταξης        
Η Χαρά Χαρατσάρη, γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. το 2013, εστιάζοντας στην διπλωματική της εργασία στην προσέγγιση του θεατρικού χώρου. Στη συνέχεια, παρακολούθησε το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Staedeschule Architecture Class (2014-2016), με ειδίκευση στο αντικείμενο του προηγμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ,“Advanced Architectural Design” και επικεντρώνοντας στην θεματική ενότητα “Flat Facade, Deep Structure”.
Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Φρανκφούρτη, στη Λωζάνη και στην Βιτσέντζα, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει στα πλαίσια συνεργασίας, σε διάφορους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η ομάδα της βραβεύτηκε για την πρόταση του Αστικού Κιβωτίου το 2011 από την Ένωση Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και το 2013 από τον Δήμο Αθηναίων στον διαγωνισμό Καινοτόμων Ιδεών για την αειφόρο ανάπτυξη της Αθήνας. 
Πλέον με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιέιται στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, με ευρύτερο ενδιαφέρον στην ερευνητική και διεπιστημονική προσέγγισή της.


Νεφέλη Λαγουδάκη, βοηθός σύνταξης
Η Νεφέλη Λαγουδάκη είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π (2016). Στη θεωρητική ερευνητική της εργασία “Σπιναλόγκα_συν τω χρόνω: Τόπος | Μνήμη”  μέσω μιας εννοιολογικής και φαινομενολογικής ανάγνωσης του Τόπου, μελέτησε τη νήσο Σπιναλόγκα ως κομμάτι της μνήμης και της ιστορικότητας του λαού μας, καλύπτοντας ερμηνευτικά το σύνολο της Ιστορίας του Τόπου. Πιο συγκεκριμένα, μέσω ενός προσωπικού εννοιολογικού συστήματος εστίασε στη διερεύνηση της σχέσης σημαίνοντος (“υλική οντότητα”) - σημαινόμενου (“άυλη οντότητα”) στον εν λόγω τόπο ανά τις εποχές, σε συσχέτιση με την εκάστοτε εγγραφή του στη συλλογική μνήμη και κατ’επέκταση με την εκάστοτε στάση της κοινωνίας και της πολιτείας ως προς τον τόπο - μνημείο. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας “Σπιναλόγκα_Ισχυροποιώντας τη μνήμη” σχεδίασε, με βασικές σχεδιαστικές αρχές τη χωρική ένταξη+ένταση, ένα Μουσείο Μνήμης - κέντρο πληροφόρησης αφιερωμένο στις διάφορες χρονικές ενότητες της Σπιναλόγκας, απέναντι από το νησί, στον οικισμό Πλάκα. 
Σχεδιαστικές της προτάσεις έχουν διακριθεί με τιμητικό έπαινο σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (GRAD Review_Αθήνα 2017, ISARCH_Βαρκελώνη 2014), ενώ έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις (Αθήνα, Κρήτη, Βαρκελώνη) - εκθέσεις - δημοσιεύσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία έχει λάβει μέρος σε μελέτες κατοικιών, τουριστικών εγκαταστάσεων, εκθέσεων, στα διάφορα στάδια και κλίμακες σχεδιασμού. 
E-mail: nefeli.lagoudaki@gmail.comlinkedin

Μαρία-Ελπίδα Καιρίδου, βοηθός σύνταξης
Η Μαρία-Ελπίδα Καιρίδου είναι απόφοιτη  αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην πορεία των φοιτητικών της χρόνων ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για την αστική πολυκατοικία. Το θέμα αυτό αποτέλεσε  το βασικό στοιχείο της ερευνητικής και διπλωματικής της εργασίας. Έχει στο ενεργητικό της μια δημοσίευση με τίτλο Smurf Village (Arch Studies) σχετική με εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της σύνθεσης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο αρχιτεκτονικό περιοδικό grad review με το οποίο συνεχίζει τη συνεργασία της.







Συμμετοχή με πρακτική





To gradreview διατηρεί την παρουσία του και με την πρακτική άσκηση νέων ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά στην δράση του. Κάθε εθελοντής με 3μηνη συνεισφορά έχει τα προνόμια μέλους του περιοδικού και του δίδεται βεβαίωση και συστατική επιστολή. Οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με email στο gradreview@outlook.com.

Πρακτική άσκηση έχουν πραγματοποιήσει οι:
  • Πολυξένη Γκικοπούλου
  • Αντιγόνη Κολοκυθά
  • Αλίκη - Ιωάννα Παπαπέτρου
  • Εύα Χατζημπαλάση
  • Μαρία - Ελπίδα Καιρίδου
Read More...